Amerikanske ’Design Issues’, det førende tidsskrift indenfor designforskning, som udgives af MIT, har lavet en liste med de 10 bedste forskningsartikler i magasinets 40 år historie. Og med på dette eksklusive nåleøje af en liste er simpelthen Per Halstrøm, docent på KEA. Her fortæller han, hvordan det gik til, og hvad det har betydet.

Indenfor alle brancher er der faglige fyrtårne, som kigges mod for det nyeste og klogeste. Og indenfor design er fyrtårnet ’Design Issues’, et tidsskrift der udgives af MIT, og som er førende på akademisk forskning inden for design. Med andre ord er ’Design Issues’for design, hvad ’The Lancet’ og ’Science’ er for medicin og videnskab.  Så alene det at få optaget en artikel i Design Issues er lidt af en bedrift.

plhaMen det skete for Per Halstrøm, allerede da han var ph.d.-studerende på KEA og KADK. Selvom han, som mange andre ph.d.-studerende, var i tvivl, om han overhovedet kunne finde ud af at forske, om hans emne var relevant og det at få publiceret noget i et respekteret forskningstidsskrift mest af alt lignede en drøm.

”Jeg havde læst ’Design Issues’ i flere år, og var mega imponeret over de forskningsartikler, de udgav. Blandt redaktørerne er Carl DiSalvo, Bruce Brown og Richard Buchanan, som er tre forskere, som jeg - og mange andre - er stærkt inspireret af. Så det føltes som et long shot at sende en artikel ind til dem,” fortæller Per Halstrøm.

Lammende tavshed

Men hans vejleder på designskolen, Per Galle, blev ved med at sige, at artiklen ’Rhetorical Tools for Discovery and Amplification of Design Arguments’ havde kvalitet, så Per Halstrøm sendte den ind.

Og hørte absolut ingenting. Måned efter måned.

”Jeg følte mig lidt dum og tænkte, at de ikke syntes, at den var værd at kommentere på. De får virkelig mange artikler indsendt, så det er et nåleøje at komme igennem.”

Men en lørdag morgen er der pludselig mail fra Richard Buchanan. Per Halstrøm er lige stået op, og hans søn og partner ligger stadig i sengen med et Anders And-blad, da han hopper op til dem og råber ”YES! YES! YES!”

Læste mailen 50 gange

cover”Min søn spørger mig stadig nogle gange, om jeg kan huske dengang Buchanan skrev,” fortæller Per Halstrøm.

”Jeg havde hørt mange historier om Buchanan - og om hvor hård en kritiker han var. Men hans mail var fuld af ros og interesse for mine ph.d.-studier. Nederst skrev han, at bedømmerne og redaktionen krævede nogle rettelser, men også at de anbefalede den til udgivelse. Jeg læste nok den mail 50 gange, inden artiklen udkom et halvt år senere.”

Fantasi-æggende designmetode

Det er en artikel, som Per Halstrøm løbende får tilbagemeldinger på. Og han bruger den ofte, når han underviser.

”Hvis jeg selv skal rose artiklen, så præsenterer den en metode, som er rigtigt brugbar for designere og arkitekter. På den ene side giver den dem en systematik i designprocessen og på den anden side er den også fantasi-æggende.”

Hvilken betydning har det haft, at du fik optaget artiklen dengang?

”Det gjorde, at da jeg skulle færdigskrive min ph.d.-afhandling, så vidste jeg, at jeg godt kunne finde ud af det. Mit vel nok største forskningsforbillede, Richard Buchanan, havde sagt god for min forskning. Jeg slap for, at skriveprocessen blev alt for præget af nervøsitet.

Arbejdsmæssigt er det stadig en hjælp. Det gør, at andre forskere gerne vil samarbejde med mig,” siger Per Halstrøm, som netop har været i Melbourne for at etablere forskningssamarbejde mellem KEA og Deakin University.

”Der er det fedt at kunne linke, sådan lidt henslængt til en publikation i ’Design Issues... altså hvis nu de får lyst til at læse lidt af min forskning, ik’.”

En dør-åbnende blåstempling

Podcast 21Og nu er artiklen så kommet på tidsskriftets all time Top 10 i anledning af, at Design Issues kan fejre 40 års jubilæum.

Det er jo helt vildt?!

”Det er fedt, fordi det er en blåstempling af min forskning, og fordi artiklen så får nogle flere læsere. Hvilket er målet med at skrive den. Men der er så utroligt mange interessante, velskrevne forskningsartikler i ’Design Issues’. Hvis man interesserer sig for et kritisk, humanistisk blik på design, så er det den mest interessante journal. Der kunne være rigtigt mange andre artikler på den liste. Fx undrer det mig, at Carl DiSalvos arbejde ikke er på listen. Hans artikler er mega inspirerende.”  

Design er aldrig uskyldigt – det er magt

Førnævnte Buchanan har anlagt det perspektiv på design, at ”alle produkter er levende argumenter for, hvordan vi skal leve vores liv”. I modsætning til designprodukter defineret som ’blot’ problemløsende, æstetiske eller opfyldere af vores behov:

”Hvis du fx tænker på din smartphone, så er den ikke blot en problemløser for dig eller en opfyldelse af dine behov, men også et artefakt, der forsøger at overbevise dig om en bestemt måde at leve på. Pludselig opfører du dig lidt anderledes, når du fx sidder i et tog på vej hjem, fordi artefaktet overbeviser dig om en anden adfærd i en konkret situation,” siger Per Halstrøm.

For ham er det retoriske blik på design vigtigt, især for design- og it-uddannelserne:

”Ellers kan man let tro, at man arbejder i et uskyldigt felt, hvor man ikke behøver at tænke sig helt så grundigt om. Hvis bare folk køber det, så er det vel okay? Men design er et magtfuldt fag. Det påvirker vores måde at leve på. Så vi bør kræve af designere, at de tager deres måder at overbevise på - igennem deres designede artefakter - meget alvorligt.”

Per Halstrøms artikel fra 2017 er netop en metode til at tænke sig grundigt om og overveje sine argumenter og sit designs argumentation. Ligesom artiklen også angiver en konkret metode til dels at designe, så flere forhold, metoder og designløsninger bliver afsøgt, og dels at støtte designeren i at opdage overbevisende argumenter for deres valg.

Afslutningsvis i artiklen skriver Per Halstrøm:

”The topoi mentioned here may be used to support designers in exploring not just what occurs to them by chance in a design process but also what would not have occurred to them without

such topoi. If used well, they may help designers create an abundance of design possibilities, from which they can intentionally select. I have argued that topoi such as the ones from Hermogenes can be efficient tools to support designers in deliberately looking through and making choices between a rich variety of means for amplifying their design arguments, addressing real users in concrete situations, and that this will benefit not only the artifacts they are designing but also their skills in deliberating about the creation of these.”

Artiklerne på Top 10-listen er gjort gratis og kan læses her.

Design Issues er et amerikansk akademisk tidsskrift, der behandler designhistorie, teori og kritik og fremkalder undersøgelser af de kulturelle og intellektuelle spørgsmål omkring design. Det faste indhold omfatter teoretiske og kritiske artikler af professionelle og videnskabelige bidragydere, samt bog- og udstillingsanmeldelser og visuelle sekvenser. Særlige gæsteredigerede udgaver koncentrerer sig om bestemte temaer, såsom designhistorie, menneske-computer-grænseflade, servicedesign, organisationsdesign, design til udvikling og produktdesignmetodologi.