Frihed og job til alle :: kea.dk
Det sker

Frihed og job til alle

Kort- og landmålingsteknikere er jaget vildt på det danske jobmarked. Jobbene hænger billedligt talt på træerne – klar til at blive plukket ned af personer, som gennemgår den toårige uddannelse.

Af Ole Jeppesen

41-årige Ulla Ebbesen fra Køge er en af dem, som i sin tid valgte at takke ja til en fremtid med jobgaranti. I hendes tilfælde foregik skolegangen på KEA – Københavns Erhvervsakademi.

”Jeg blev færdiguddannet i sommeren 2011 og fik allerede job i september,” fortæller hun med et bredt smil.

Solen skinner skarpt ind gennem vinduerne, da vi møder Ulla Ebbesen i en lun skurvogn uden for Vig i Nordvestsjælland. Her er hun sammen med kollegerne i Danmarks største jordentreprenør-virksomhed M.J. Eriksson i fuld gang med at bygge en motortrafikvej fra Holbæk til Vig. Der er kaffe på kanden og smådrillerier i krogene – helt, som det skal være.

”Det er et drømmejob for mig. Jeg var bygningsmaler i tyve år, men kunne ikke længere holde til arbejdet. Jeg havde ikke lyst til at forlade byggebranchen og fik så heldigvis øje på denne uddannelse. Og her sidder jeg så nu og er med til et kæmpe vej-projekt. Det er så fedt,” understreger hun gestikulerende.

Ulla Ebbesen beskæftiger sig med afvandingen af de områder, som vejen skal gå igennem. Hun afmærker med udgangspunkt i Vejdirektoratets anlægsplaner, hvor de fire afvandingssjak skal grave ud og lægge rør – og hvor der skal etableres brønde og afvandingsbassiner.

”Jobbet tiltaler mig, fordi det er afvekslende. Du arbejder både ved skrivebordet og ude i landskabet. Du har at gøre med en masse forskellige mennesker og skal være i stand til at træffe vigtige beslutninger i en fart. Jeg har masser af frihed og ansvar. Jeg planlægger stort set selv mit arbejde, og det er et stort plus i min bog,” bedyrer hun.

V.I.P.

Ulla Ebbesens chef sidder i en anden skurvogn. Han hedder Peter Bøgelund og er ingeniør og projektleder for M.J. Eriksson. Han er dybt afhængig af sine landmålere, afslører han:

”I bund og grund spiller landmåleren en af de allervigtigste roller i et vejprojekt som dette. Landmåleren fortæller, hvor der skal graves og i hvilken dybde – og det er også landmåleren, der løbende står for at kontrollere kvaliteten af arbejdet og afrapportere overfor Vejdirektoratet. Først når afrapporteringen er godkendt, modtager vi vores betaling. Der er med andre ord tale om væsentlige funktioner, og derfor er der altid jobs i vores branche til landmålerne,” forklarer Peter Bøgelund.

Projektlederen håndplukkede egenhændigt Ulla Ebbesen for snart et halvt år siden:

”Vi manglede akut en landmåler og ansatte Ulla, fordi hun havde skrevet en uopfordret ansøgning og var kvalificeret. Det har vi bestemt ikke fortrudt. For os er det kun en fordel, at hun er nyuddannet, da vi dermed kan ’færdigudvikle’ hende til præcist at matche vores behov. Det er meget sværere med en person, der har været i branchen længe,” siger Peter Bøgelund.

Optur!

Claudio Spaziani Testa er studieleder på KEA. Han kunne næppe ønske sig et bedre skudsmål for en af sine tidligere studerende:

”Det er helt tilsigtet, at uddannelsen ’producerer’ kort- og landmålerteknikere, som kan lidt af det hele – og som derfor er nemme at efteruddanne. Det skyldes en varieret og udfordrende uddannelsesplan, som i høj grad baserer sig på konkrete og virkelighedsnære projekter,” siger studielederen.

Han hæfter sig ved, at der her er tale om en vaskeægte solstrålehistorie midt i krisen:

”Uddannelsen er som skabt til disse tider, for den rummer en masse muligheder jobmæssigt. Man kan arbejde hos landinspektørfirmaer, entreprenørvirksomheder, Kort- og Matrikelstyrelsen og mange, mange flere. Jo, der er praktisk talt jobgaranti – dels fordi landmålerfaget er midt i et stort generationsskifte, dels fordi der mange år frem er gang i nogle enorme projekter som eksempelvis metrobyggeriet,” bemærker Claudio Spaziani Testa fra KEA.

Ulla og mændene

Tilbage i Vig viser kort- og landmålingsteknikeren rundt på arbejdsområdet. Store maskiner graver dybe huller, mens andre mindst lige så store maskiner kører jord væk i en lind strøm. Mænd i kedeldragter rumsterer rundt så langt, øjet rækker. Ulla Ebbesen føler sig hjemme på byggepladsen – og nyder hverken positiv eller negativ særbehandling på grund af sit køn:

”Det er totalt uden betydning herude, at jeg er kvinde. Jo, der kommer et par frække kommentarer en gang imellem, men sådan er og bliver tonen altså et sted som her. Så giver man bare lidt igen,” siger Ulla Ebbesen med et skuldertræk.

Hun vil i virkeligheden meget hellere tale om glæden ved den kontante afregning – både når hun laver små genistreger, og hvis hun laver fejl. Eller om, hvor stor pris hun sætter på, at det hele tiden er muligt at se med egne øjne, hvordan projektet skrider frem og tager form:

”Arbejdet på projektet er meget håndgribeligt. Det giver nærmest en indre ro at kunne konstatere ’nu er vi kommet så og så langt’ eller ’aha, det er sådan, vejforløbet ser ud i virkeligheden’. Jeg er sikker på, at det i fremtiden vil give mig en helt særlig fornemmelse at køre denne strækning. Det er jo mit allerførste projekt som landmåler. Det er sgu da noget…”

Fristen for kvote 2-ansøgninger til kort- og landmålingstekniker er 15. marts klokken 12. Kvote 1-fristen er 5. juli klokken 12. Yderligere oplysninger + kildekontakt: Kommunikationskonsulent Mads Klostergaard Pedersen, mobil 5120 5283 eller makp@kea.dk

Kommenter nyheden

Få svar på dine spørgsmål om uddannelser, efteruddannelseroptag og KEA generelt eller find os på Facebook, Linkedin og Youtube.
Har du kommentarer til siden? Skriv til webmaster