Håndarbejde og Girl Power! :: kea.dk
Det sker

Håndarbejde og Girl Power!

Strikning, hækling, broderi og syning. De gamle dyder kan andet og mere end at give varme fødder og kurere pyntesyge. De kan også føre til bedre inklusion og integration.

Af Ole Jeppesen

Integrationsprojektet ”I TRÅD MED VERDEN” (ITMV), som bliver drevet af blandt andre KEA – Københavns Erhvervsakademi og Røde Kors, har netop ved en velbesøgt konference på Arken i Ishøj gjort status efter to års frugtbart arbejde. Konklusionen er klar: Håndarbejde er et glimrende redskab, når målet er forbedret social og økonomisk integration af indvandrerkvinder. Så langt, så godt.

Projektet har været økonomisk støttet af det nu nedlagte Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration. Studerende fra KEA, danske designere og frivillige fra Røde Kors har sammen med en talstærk gruppe indvandrerkvinder arbejdet med at implementere indvandrerkvindernes evner og viden inden for håndarbejde i den moderne, danske designtradition.

I alt 97 indvandrerkvinder i Ishøj, Rødovre og Indre København har deltaget i ITMV. 17 af disse er efterfølgende kommet i uddannelse. 29 er kommet videre i beskæftigelse eller virksomhedspraktik. Hovedparten af kvinderne er blevet mærkbart bedre til dansk, og tæt på samtlige deltagere er blevet stærkt motiveret til at tage mere ansvar for deres liv. Nu skal projektets resultater følges til dørs. Dels med en bog – dels med denne konference.

Støttekronerne er lige straks brugt op, men heldigvis fortsætter projektet som en forening med en KEA-ansat tovholder. Stemningen i Arkens filmsal er derfor god. Anne Linnets danske Girl Power-pop flyder passende ud af højttalerne, mens konferencens deltagere - samarbejdspartnere, Røde Kors-frivillige og talrige af projektets ”egne” indvandrerkvinder - langsomt drysser på plads. En sovende baby er parkeret i klapvogn ved indgangen.

Med kryds og slange
Det er showtime. ITMV’s base er et beboer- og kulturhus i Ishøj. Blandt andet derfor har Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (Soc.), fået æren af at åbne konferencens talerække – vel at mærke efter en kort velkomst ved KEA’s rektor, Ingo Østerskov.

”ITMV er et mere end fremragende projekt”, siger borgmesteren, da vi trækker ham til side kort før åbningstalen. Han tilføjer hurtigt:

”Dette projekt viser, at det er muligt at skabe meningsfuld aktivering, som samtidig integrerer deltagerne i samfundet. Det er en god erfaring, som Ishøj Kommune bestemt vil trække på fremover. Vi har borgere med 80 forskellige etniske baggrunde herude, og vi skal være skal være bedre til at give plads til hinanden og leve sammen – side om side,” siger han og går mod talerstolen, som ikke er en talerstol, men et cafébord påmonteret en Macbook.

Borgmesterens rosende tale følges op af ITMV’s projektleder, Clarissa Berg, integrationseksperten Lally Parwana, designeren Pil Bredahl, RUC-forsker Lis Bisballe, CSR-rådgiver Pia Odgaard, Røde Kors’ Line Thaudahl, projektleder Karen Siercke – og til sidst lederen af et aktivitetshus for asylansøgere, Morten Goll.

Med andre ord en perlerække af ildsjæle, der brænder for dette eller lignende projekter. Behjertede folk, der ønsker at være med til at vise, at meningsfuld aktivering og inklusion kan forebygge isolation og depression. I ITMV’s tilfælde har indsatsen virket, dels fordi fokus har været på en basal, manuel læring, som nærmest kan have en meditativ effekt - dels fordi kvindernes evner har været i højsædet frem for deres begrænsninger.

På lige fod
Kaffepause. Sevgi står ved et af bordene udenfor salen. Hun er en af projektets deltagere og kommer oprindeligt fra Tyrkiet. Nu bor hun i Ishøj sammen med sin familie. Hun har været med i ITMV fra projektets begyndelse.

”Det er et dejligt projekt. Jeg har lært en masse ting, og det har været dejligt at arbejde på lige fod med designerne. Det giver en stolthed at kunne tage imod og udføre en bestilling fra en designer. Før kunne jeg ikke finde ud af danske hækle- og strikkeopskrifter, men det kan jeg nu,” fortæller hun.

Men det er ikke det eneste, Sevgi har opnået:

”Faktisk har jeg fået et job som tolk nogle timer om ugen – som supplement til min førtidspension. Det er rart at tjene sine egne penge. Så bliver man lidt stolt af sig selv. Det er ikke mange, der tror på det – men man bliver rigtig ked af kun at modtage kontanthjælp. Det betyder alt at stå på egne ben,” siger Sevgi.

Inde i salen er Nikita Mastek allerede på plads og parat til anden runde af konferencen. Hun studerer til designteknolog på KEA – Københavns Erhvervsakademi og er lige nu i praktik hos ITMV. En drømmeplads, afslører hun:

”Jeg er helt vild med både projektet og produkterne, som bliver lavet herude. Blandingen af design og det sociale aspekt tiltaler mig, og fremtidens drømmejob for mig kunne sagtens handle om netop det. Jeg har hurtigt lært kvinderne at kende og får lov til at have en finger med i alt. Jeg glæder mig meget til Copenhagen Fashion Week, hvor ITMV ligesom sidste år skal have en stand i Bella Center,” fortæller Nikita Mastek – mens næste oplægsholder går i gang.

Fyraften
Tidsplanen skrider gradvist, idet alle oplægsholdere hurtigt får talt sig varme og derfor har svært ved at runde af. Snakken om inklusion, vidensdeling og samarbejde kunne sikkert have fortsat længe, men Arken lukker ganske enkelt om ørerne på konferencen. Morten Goll har en pointe, som går ud på, at inklusion ikke handler om en ”vi vil hjælpe jer”-attitude, men derimod ”vi har brug for jeres hjælp”. Det bliver de sidste ord.

Projektleder for ITMV, Clarissa Berg, pakker plakaterne og det smukke, udstillede håndarbejde sammen - og ser ganske tilfreds ud.

”Der var ikke tid nok, men jeg er glad for, hvordan dagen forløb. Vi har alle fået stof til eftertanke, og vores vigtigste pointer er blevet understreget: Der er en masse ressourcer derude, som bare venter på at blive mobiliseret. Vi skal give disse kvinder ansvaret over eget liv tilbage, og vores projekt er med til at vise, hvordan det kan gøres,” siger Clarissa Berg, som er ansat af KEA.

Hun ser frem til, at projektet bliver til en forening:

”Det betyder, at fremover kan vi nøjes med at gøre de ting, som vi ved virker – i stedet for at holde os stramt til en handlingsplan i en projektbeskrivelse. I virkeligheden kan man sige, at den effektive indsats først går i gang nu. Men jeg er vildt stolt over, hvad vi har opnået. Kvindernes udvikling. Det intime og tillidsfulde rum, vi har fået skabt – og den glæde, der altid er til stede, når vi mødes. Og bare det, at så mange af dem deltog i dag, viser mig, at ITMV er en succes,” siger Clarissa Berg.

Yderligere oplysninger: Besøg www.itmv.dk

Se indslag fra TV2 Nyhederne den 18. januar her.

Kommenter nyheden

Få svar på dine spørgsmål om uddannelser, efteruddannelseroptag og KEA generelt eller find os på Facebook, Linkedin og Youtube.
Har du kommentarer til siden? Skriv til webmaster