Hvem er bedst til at tænke nyt? :: kea.dk
Det sker

Hvem er bedst til at tænke nyt?

Landets handelsskoler og erhvervsakademier er til daglig fortrinlige samarbejdspartnere. Men når institutionerne dyster om, hvem der skal modtage legatet Innovativ Business, er sagen en anden. I år løb Aarhus Købmandsskole med ”sejren” og hovedlegatet på 30.000 kroner.

Af Ole Jeppesen

Der var kamp til stregen og kam til håret i ansøgerfeltet til legatet Innovativ Business 2012. Små 20 højtkvalificerede projekter havde ansøgt om modtagelse af legatet, som er oprettet med midler fra den nu nedlagte Handelsskolernes Merkonomfond.

Ingo Østerskov, rektor for KEA – Københavns Erhvervsakademi, kunne onsdag d. 22. februar - i sin egenskab af formand for legatbestyrelsen - overrække hovedlegatet til Aarhus Købmandsskole ved en reception i Aarhus. Projektet, der udløste legatet, hedder AABC TV og er en regulær tv-kanal for købmandsskolen. Uddannelsesleder Lena Søllingvraa, Aarhus Købmandsskole, forklarer om initiativet:

“Vi har kort og godt ladet vores elever starte deres egen tv-kanal på Youtube og på lokal-tv. Klasserne laver på skift et 15-20 minutter langt program med nyheder, reportager og generelt masser af elevstyring. Vi stiller dog krav om månedlige elev- og virksomhedsportrætter,” siger Lena Søllingvraa.

Projektet har kørt i snart to år og har bibragt skolen og eleverne en række forskellige fordele, fortsætter uddannelseslederen:

”Først og fremmest giver tv-kanalen ved hjælp af sit kreative aspekt plads og taletid til de elever, som ikke til dagligt bliver set og hørt - for eksempel fordi de er stille typer, teknik-nørder eller mindre boglige. Dertil kommer, at kanalen er et fremragende salgsargument for os. TV-kanalen har givet skolen et bedre navn - simpelthen,” siger hun.

Stor buket roser
Ingo Østerskov, formand for legatbestyrelsen og rektor for KEA – Københavns Erhvervsakademi, er stærkt tilbøjelig til at give hende ret:

”AABC TV er et markant projekt. Projektmagerne har knækket koden til, hvordan man motiverer de unge til at overholde deadlines og arbejde fokuseret i timevis – også efter skoletid. Det er et inkluderende projekt, som presser de studerende, men udelukkende konstruktivt. Derfor har de modtaget hovedlegatet,” forklarer Ingo Østerskov.

Det er anden gang, at legatet Innovativ Business bliver uddelt. Legatet er oprettet med den mission at give årlige skulderklap til lærere og studerende på handelsskoler og erhvervsakademier, som på særligt fremragende måde har udmærket sig ved innovative eller udviklingsmæssige initiativer.

En anden hensigt med legatet er at rette søgelyset mod de gode historier fra denne del af uddannelsesverdenen, som ellers mest leverer negative inputs til medier og samfundsdebat, forklarer formanden for legatbestyrelsen:

”Frafald, sociale problemer, disciplinære problemer, manglende fagligt niveau. Det er som regel den slags, der bliver skrevet om, når emnet er erhvervsskolerne. Der er dog også en anden side af historien, som handler om lærere og elever, der kæmper sammen for at opnå resultater og flytte grænser. Den slags historier vil vi gerne være med til at fortælle,” siger Ingo Østerskov – og fortsætter i samme åndedrag:

”AABC TV er en af disse gode historier. Her har vi et projekt, som rammer skolens studerende perfekt. Det handler om medier, ’at være på’, informationsteknologi og journalistik. Der knytter sig naturligt en masse vigtige læreprocesser til disse begreber og områder - og det er virkelig godt set i forhold til målgruppen. Det er en prisværdig form for pædagogik og et forbilledligt projekt,” pointerer han.

Helt på sin plads

Uddannelsesleder på Aarhus Købmandsskole, Lena Søllingvraa, er nærmest lykkelig over hædersbeviset:

“Jeg er stolt på hele skolens vegne, men det, der er mest rørende ved legat-tildelingen, er faktisk, at lærerne bag projektet hermed får noget velfortjent anerkendelse for det arbejde, de gør. Det er ildsjæle, som yder noget ekstra ud over de skemalagte timer. De fortjener et skulderklap, og det har de fået i dag,” siger hun – og uddyber:

“Lærerne forsøger hele tiden i videst muligt omfang at implementere grundfagene i arbejdet med tv-kanalen. Det vil sige fagene IT – redigering af indslag på computer, Dansk - i kraft af journalistikken, Samfundsfag - samfundsfaglige spørgsmål som grundlag for indslagenes indhold, Salg og Service - eleverne opsøger virksomheder og laver portrætter af dem. Resultatet overstiger alle forventninger, og projektet er nu en fast del af skolens identitet,” siger Lena Søllingvraa.

Legatet betyder, at Aarhus Købmandsskole nu kan igangsætte trin to - et samarbejde med skoler i Grønland, Norge - og forhåbentlig også Island:

”Vi vil vise dem, hvad vi går og laver - og se, hvad de kan. Under titlen ‘Nordic College TV’ vil vi brede horisonten lidt ud og internationalisere både tv-kanal og uddannelse,” afslører hun.

Det de unge vil ha’

Michael Nielsen og Nicolai Jakobsen, som begge er HG-elever, deltog i legat-receptionen og gav smagsprøver på kanalens produktioner. De behøver ikke at lede længe efter pæne ord at sige om tv-arbejdet:

“Det har været en sjov og anderledes form for undervisning. Vi har brugt en masse tid også i fritiden og lært meget - for eksempel at redigere video. Alligevel har det føltes som ét langt frikvarter,” siger Michael Nielsen – og bakkes op af vennen:

“Projektet giver virkelig god mening, for vi har fået mulighed for at øve en masse teori i praksis. For eksempel interviewteknik og elementer fra Salg og Service-undervisningen - hvordan man præsenterer sig selv, tager pænt imod folk og sådan. Og bare det at komme ud og møde mennesker, man aldrig har snakket med før, styrker os jo på en helt anden måde end den normale undervisning,” mener Nicolai Jakobsen.

Tv-kanalen har i de to elevers øjne løftet hele hverdagen på skolen og skabt bedre stemning:

“Det har helt klart givet hele skoleåret et pift, at vi fik lov til at tage en uge ud af programmet, hvor vi bare skulle lave noget sjovt, men samtidig skole-relateret. Jeg er sikker på, at det har motiveret mange til at komme i skole. Det er helt sikkert noget, jeg vil fremhæve, hvis nogen spørger mig om min tid på skolen,” siger Michael Nielsen.

Nicolai Jakobsen har nydt at slippe bøgerne for en stund:

“Det har været fedt at være kreativ og ikke bare terpe løs. Komme ud og lave noget med sine hænder og snakke med folk. Det er utroligt godt for de kommende elever, at projektet fortsætter - og nu bliver udvidet. I starten var der ingen, der turde lave tv, men nu glæder klasserne sig til, at det bliver deres tur.”

Årets andet legat på 10.000 kroner blev tildelt Erhvervsakademi Sydvest i Esbjerg til videreudvikling af et ’Innovatorium’.

Mere information om legatet og ansøgning hertil kan findes på www.kea.dk/om-kea/legatet-innovativ-business.

Kommenter nyheden

Få svar på dine spørgsmål om uddannelser, efteruddannelseroptag og KEA generelt eller find os på Facebook, Linkedin og Youtube.
Har du kommentarer til siden? Skriv til webmaster