Ny bog om æstetisk bæredygtighed :: kea.dk
Det sker

Ny bog om æstetisk bæredygtighed

Kristine Harper, som underviser på KEA Design, kan snart kalde sig international forfatter. Hendes bog ’Aesthetic Sustainability - Product Design and Sustainable Usage’ udkommer nemlig i England til september.

Bogen som på dansk hedder Æstetisk bæredygtighed handler om, hvordan en større forståelse for den æstetiske værdi kan føre til en mere strategisk og bæredygtig tilgang til produktdesign.

Kristine Harpers bog viser altså, hvordan bæredygtighed i design kan være meget mere end økologisk bomuld. Bogens fokus på æstetik som greb, tilføjer en ny dimension til det at designe, og til hvordan vi kan sænke vores (over)forbrug og gøre design mere bæredygtigt.

Bogen udforsker forskellen mellem sentimental værdi og æstetisk værdi, og kommer med konkrete forslag til operationelle tilgange, der kan implementeres i designprocessen for at øge den æstetiske bæredygtighed.

Hvorfor skaffer vi os så let som ingenting af med nogle ting, mens vi beholder andre i årevis på trods af deres indlysende slitage? Det hele handler om den æstetiske bæreevne. 

"Produktdesign og bæredygtig brug er relateret til følelsesmæssig holdbarhed i den forstand, at fokus ligger på den psykologiske og sensuelle binding mellem emne og objekt. Men forbindelsen mellem subjekt og objekt er baseret på mere end følelser: æstetisk bæredygtige genstande føjer løbende næring til menneskelivet," siger Kristine Harper.

”Jeg havde et brændende ønske om at koble bæredygtighed og æstetik, og ikke mindst at gøre den praktisk anvendelig og dermed opsætte nogle retningslinjer for skabelsen af æstetisk langtidsholdbare designobjekter."

Bogen er en oversættelse af hendes bog ’Æstetisk bæredygtighed’, og som forlaget Routledge var meget interesserede i at udgive.  Og den får flotte ord med på vejen:

"De fleste bøger om bæredygtigt design fokuserer på den effekt design har på miljøet og på genbrug, genanvendelse og reparation. Kristine Harpers bog introducerer den ekstra og undervurderede vigtighed af de æstetiske kvaliteter ved bæredygtigt design. Hun argumenterer for, at æstetik er nøglen til at skabe bæredygtighed der varer ved, i kraft af de følelsesmæssige værdier, der både appellerer til og nærer brugeren. Et element som de fleste bæredygtige designere har ignoreret. Bogen diskuterer interaktionen og forholdet mellem design, bæredygtighed og æstetik i dybden og giver derved læseren en tæt på how to-guide i forhold til at producere æstetisk, bæredygtigt og holdbart design. Det er en anbefalelsesværdigt bog til både professionelle og designstuderende,” siger Karen Blincoe, Director Chora Connection

’Aesthetic Sustainability’ tilbyder også en grundig præsentation af æstetik, og sammenhængen mellem den filosofiske tilgang til den æstetiske oplevelse og den varige designoplevelse. 

Kommenter nyheden

Få svar på dine spørgsmål om uddannelser, efteruddannelseroptag og KEA generelt eller find os på Facebook, Linkedin og Youtube.
Har du kommentarer til siden? Skriv til webmaster