Skønheden og profitten :: kea.dk
Det sker

Skønheden og profitten

Morgendagens smykkedesignere skal rumme både utæmmet, kreativ skaberkraft - og et snusfornuftigt, skarpt blik for god forretning. Derfor har KEA – Københavns Erhvervsakademi skabt uddannelsen Professionsbachelor i smykker, teknologi og business.

Af Ole Jeppesen, freelance journalist

Undervisningsministeriet har netop givet grønt lys. Snart kan første hold studerende tage hul på første semester af uddannelsen Professionsbachelor i smykker, teknologi og business. KEA – Københavns Erhvervsakademi kan med andre ord sætte et tykt flueben, puste lidt ud og nyde indfrielsen af et væsentligt delmål.Igennem flere år har erhvervsakademiet sammen med brancheorganisationer og arbejdsmarkedets parter arbejdet benhårdt at få udviklet en moderne smykkeuddannelse, der dels lægger vægt på det gode håndværk, dels tænker den teknologiske og forretningsmæssige dimension ind fra første færd. Uddannelsen vil med andre ord give de kommende studerende kendskab til alle led i processen – lige fra idé til solgt smykke.

”KEA’s nye uddannelse bygger en længe ønsket bro mellem på den ene side de kunstnerisk og håndværksmæssigt orienterede uddannelser - og på den anden side den kommercielle virkelighed anno 2012. De kommende professionsbachelorer vil - ud over viden om smykkefremstilling og brug af teknologi - opnå fuldt overblik over, hvordan man sælger sin vare, til hvem – og for hvor meget,” lover studieleder Bo Pedersen fra Københavns Erhvervsakademi.

Internationalt snit
En fundamental fordel ved professionsbacheloren er, at den er direkte sammenlignelig med internationale sidestykker. Dermed er der potentielt lagt i ovnen til, at uddannelsen kan skabe nogle af fremtidens internationale smykkedesignere:

”Vores studerende vil passe ind mange steder. Selve begrebet ’bachelor’ er jo standardiseret og medfører en indbygget praktisk og faktuel internationalisering.  Dertil kommer, at koblingen mellem smykkedesign og teknologi er meget brugt i eksempelvis Storbritannien og USA, mens business-delen prioriteres særdeles højt i blandt andet Tyskland.  Kort sagt er uddannelsen indrettet til at åbne en masse døre og matcher på glimrende vis branchens globaliserede mindset,” mener Bo Pedersen.

Studielederen har en god mavefornemmelse og ser frem til september, hvor undervisningen går i gang:

”Vi har sparret intensivt med kolleger både internt på KEA og eksternt eksempelvis på universitetet i Birmingham. Alle vegne er uddannelsen blevet mødt med positive tilkendegivelser og støtteerklæringer. Blandt andet derfor er jeg sikker på, at vi har ramt et indhold, der sender de studerende af sted i den rigtige retning,” siger Bo Pedersen fra KEA.

Kommer som kaldet

Smykkeindustrien i Danmark er vokset markant især inden for det seneste årti og har i dag en årlig milliardomsætning. Danmarks position internationalt er enestående og skabt af virksomheder som Georg Jensen, Ole Lynggaard Copenhagen, Pilgrim, Dyrberg Kern, Spinning Jewelry og Pandora, der i dag er verdens tredjestørste smykkevirksomhed.

Hvis denne udvikling skal fortsætte, kræver det løbende friske og kræfter og nye øjne. Guldsmedebranchens Leverandørforening hilser derfor uddannelsen velkommen. Bestyrelsesformand Søren Lynggaard, som til daglig er administrerende direktør for Ole Lynggaard Copenhagen, forklarer her hvorfor:

”Der er et stort behov for veluddannet arbejdskraft, som kan bringe de gode idéer ud over rampen. I den forbindelse er professionsbachelor-uddannelsen en spændende konstruktion. Hvis man ønsker at få kommerciel succes i dag, er det sjældent nok at være en blændende designer eller håndværker. Den nye uddannelse rummer en god vinkel på, hvordan man tillige kan lære at udnytte teknologien, styre produktionen og skabe en blomstrende forretning,” siger Søren Lynggaard.

Guldsmed Marie Kæmpe von Lotzbeck fra virksomheden Von Lotzbeck spår, at professionsbachelorerne vil levere et boost til branchen:

”Jeg ser en kæmpe styrke i, at uddannelsen giver de studerende et bredt perspektiv. Det, som branchen både herhjemme og i udlandet har brug for lige nu, er allroundere, som kan lukke flere forskellige huller, når der er brug for det. Jeg kan sagtens se mig selv ansætte en professionsbachelor. Jeg har primært evner inden for design, men er ikke specielt stærk i virksomhedsstyring og produktionsdelen.  Der ville det jo være en stor fordel at kunne ansætte en ’fra min egen verden’, som har forstand på netop de områder,” pointerer Marie Kæmpe von Lotzbeck.

Professionsbachelor i smykker, teknologi og business
på KEA – Københavns Erhvervsakademi går i luften efter sommerferien. Uddannelsen tager 3½ år at gennemføre og vil i første omgang have et loft på 40 pladser. Optagelse foregår via ansøgning og optagelsesprøve.

Kommenter nyheden

Få svar på dine spørgsmål om uddannelser, efteruddannelseroptag og KEA generelt eller find os på Facebook, Linkedin og Youtube.
Har du kommentarer til siden? Skriv til webmaster