Under og efter uddannelsen :: kea.dk
KEA life

Under og efter uddannelsen

Tænk fremad undervejs
De resultater du opnår på studiet, kan bruges når du skal ud at søge arbejde. Resultaterne kan blandt andet fremvises i en portfolio, for eksempel en online mappe, der får værdi, når du lægger materiale i den. Arkitekter, kunstnere og fotomodeller har brugt portfolio i mange år til at præsentere dem selv og deres værker og arbejder.

Nu bruger man også portfolio i forbindelse med uddannelsesforløb, hvor den kan anvendes som:

  • ARBEJDSPORTFOLIO hvor du kan lagre dine noter, refleksioner og kommentarer, målsætninger, udkast, billeder med mere.
  • FREMVISNINGSPORTFOLIO hvor du placerer udvalgt arbejde, der repræsenterer dine mål, dit fokus på en måde der dokumenterer dine kompetencer.

Med portfolio kan du skabe system i de opgaver og projekter du gennemfører. Hvis systematikken omfatter oplysninger om tid og sted, og for praktikkens vedkommende i hvilken virksomhed og med hvilken vejleder, vil det være let for dig at hente oplysninger til dit CV. Så er du godt på vej, når du skal ud i praktik eller som dimittend skal søge job.

Da du efter bestået uddannelse skal søge job, så:

  • Benyt praktikken og eventuelt relevante studiejobs til at skabe netværk.
  • Søg job, mens du stadig studerer.
  • Sørg altid for at læse op på den virksomhed, hvor du søger job.
  • Målret din ansøgning og dit CV mod virksomheden.
  • Hold fast i dit netværk og udvid det eventuelt med en profil på LinkedIn eller en tilsvarende platform for professionelle.
  • Bliv ved med at holde dig fagligt opdateret.
  • Tag et job, hvis du kan, eller gå ind i frivilligt arbejde, mens du søger videre efter drømmejobbet.


Kend din branche og dit arbejdsmarked.
Erhvervsorganisationerne beskæftiger sig med vilkårene for virksomheder, og har også fokus på det uddannelsespolitiske område for at sikre medlemmerne kompetente medarbejdere og gode arbejdsbetingelser. De ved ligesom fagforeningerne meget om arbejdsmarkedet, og om bevægelser i efterspørgslen efter ydelser og varer. Ofte kan man finde markedsanalyser og strategier på organisationernes hjemmesider, og her kan du få oplysninger, der måske kan hjælpe med at afklare dine valg i forhold til specialisering på uddannelsen og kommende erhvervsmuligheder.

Der er ikke noget krav om, at du som studerende skal være medlem af en A-kasse. A-kasserne har ikke desto mindre særlige medlemskaber til studerende, typisk med nedsat kontingent. Som medlem har du adgang til A-kassens arbejdsmarkedsoplysninger. En vigtig ting at notere sig, er at A-kasser har en ”karensmåned”, hvilket betyder, at har du været medlem mindre end et år inden endt studie vil du komme til at gå en måned uden udbetaling fra A-kassen, hvis du er ledig efter studiet.

KEA formidler kontakt med fagforbund og A-kasser på en årlig karrieredag, hvor studerende har mulighed for at sammenligne tilbud og vælge den type faglige organisering, der bedst matcher de konkrete behov og interesser.

Få svar på dine spørgsmål om uddannelser, efteruddannelseroptag og KEA generelt eller find os på Facebook, Linkedin og Youtube.
Har du kommentarer til siden? Skriv til webmaster