Det er på tide, at der nu kommer fokus på de erhvervsrettede uddannelser. Sådan lyder reaktionen fra Danske Erhvervsakademier på Reformkommissionens rapport 'Nye reformveje 2'.

Det er positivt med nogle konkrete bud på, hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsrettet uddannelse. Sådan lyder reaktionen fra Danske Erhvervsakademier på Reformkommissionens nyeste rapport ”Nye reformveje 2”.

I rapporten foreslår kommissionen blandt andet, at faglærte som fx en elektriker eller tømrer skal have bedre muligheder for at blive optaget på et erhvervsakademi.

Skærmbillede 2023 03 27 kl. 17.01.57”Det er glædeligt, at kommissionen ser på, hvordan vi kan få flere til at tage en af erhvervsakademiernes uddannelser. Vi har længe efterlyst, at der bliver kigget på, hvordan vi sikrer, at flere søger en erhvervsrettet uddannelse,” siger Steen Enemark Kildesgaard, der er formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier.

Han er også positiv overfor, at kommissionen har flere forslag til at få flere unge til at vælge erhvervsrettede uddannelser. Kommissionen foreslår en ny ungdomsuddannelse kaldet HPX. Det er ifølge Steen Enemark Kildesgaard et godt bud, som sammen med en erhvervsuddannelse eller en HF kan få flere til at vælge erhvervsakademiernes uddannelser. 

Gratis efteruddannelse til voksne

Et andet emne i rapporten er efteruddannelse. Det skal ifølge kommissionen være gratis for voksne. Man bliver nemlig aldrig færdiguddannet, står der i ”Nye reformveje 2”

”Det er bestemt positive toner, for nu bliver det noget lettere at skifte spor i løbet af livet. Det har vi længe efterlyst i Danske Erhvervsakademier. Betalingen gør det i dag svært for mange at skifte retning, siger Charlotte Lundblad, der er formand for bestyrelsen i Danske Erhvervsakademier.

Hun peger på, at kommissionen desværre ikke kommer med konkrete bud på, hvordan det er muligt at bygge ovenpå sin uddannelse. I dag er der få og snørklede veje fra at læse en kandidat efter at have taget en professionsbachelor. En ung  med en toårig erhvervsakademiuddannelse er heller ikke sikker på at kunne bygge ovenpå. Danske Erhvervsakademier foreslår blandt andet en såkaldt bachelorgaranti. 

”Der havde vi gerne set nogle klare forslag om, at de unge skal kunne komme videre,” siger Charlotte Lundblad.

Danske Erhvervsakademier ser frem til at deltage i diskussionerne af, hvordan uddannelserne kan indrettes.

”Vi bidrager gerne til nogle grundige drøftelser og diskussioner af forslagene. Kommissionen lægger op til et eftersyn af udbuddene rundt om i landet, men det er noget uklart, hvad de baserer den anbefaling på. Det vil vi se frem til en grundig drøftelse af, før en analyse bliver sat i gang, siger Steen Enemark Kildesgaard.