KEA øger optaget på STEM-uddannelserne med 13 procent – det er markant over landsgennemsnittet, som øger med 2 procent. Antallet af kvinder på KEAs STEM-uddannelser er steget 17 procent. KEA øger samlet set optaget med 6 procent, men må afvise hundredvis af kvalificerede ansøgere til de digitale uddannelser.
Det er en kæmpe glæde, at KEA øger optaget og kan byde velkommen til 2.331 nye studerende. Og glæden bliver kun forstærket af, at optaget på KEAs STEM-uddannelser såsom IT-Sikkerhed, Energiteknolog og Bygningskonstruktør stiger med 13 procent, hvilket er markant mere end landsgennemsnittet for optaget på STEM, som er steget med 2 procent.
”Det er fantastisk, at vi kan optage endnu flere studerende til brancher, som i dén grad mangler arbejdskraft, og vi er stolte over, at de unge vælger uddannelser til disse brancher og ikke mindst KEA til. Byggebranchen og de tekniske brancher står i en helt ny æra, som kræver at der kommer nogle dygtige folk ud, som blandt andet kender og kan bruge nye bæredygtige teknologier og cirkulære forretningsmodeller,” siger uddannelsesdirektør på KEA, Eva Valcke.
Alexander Oliver Rosen har søgt ind på Energiteknolog:
”Jeg kan godt lide, at det, jeg laver, er praksisorienteret. Mine yndlingsfag i gymnasiet var natur og geografi, og jeg har beskæftiget mig en del med bæredygtige løsninger. Energiteknolog er både bæredygtighed og praksisrettet. Jeg vil gerne arbejde med solceller, og så synes jeg, at konstruktion af huse og hvordan man udnytter energikilder, er vildt interessant.”
Stor andel af kvinder på STEM
Andelen af kvinder på KEAs STEM-uddannelser er 21 procent, og antallet af kvinder er steget 17 procent i forhold til sidste år.
På uddannelsen til Produktionsteknolog er andelen af kvinder steget med hele 113 procent. Men det overgås af Kort- og landmålingstekniker, hvor andelen af kvinder er steget med 133 procent, og på Energiteknolog hvor stigningen er hele 700 procent.
”Vi vil gerne have en divers studentersammensætning, fordi der er brug for mange forskellige løsninger. Jo større diversitet - herunder kvinder - desto bedre løsninger. Vores mål er en divers skare af studerende - ikke bare i forhold til køn – men også forskellige typer af mennesker med vidt forskellige interesser, baggrund og evner. Diversitet på mange parametre giver bedre resultater hele vejen rundt,” siger Eva Valcke, uddannelsesdirektør på KEA.
Andelen af kvinder på KEAs IT-uddannelser er 37 procent, og antallet af kvinder er steget med 13 procent.
”Noget af det, vi har gjort, er at vise, at man kan flytte dagsordner med en digital eller teknisk uddannelse - sådan at vi ikke kun appellerer til dem, der har den tekniske interesse, men også de mange, der fanges af det kreative, dem der vil bidrage til en mere bæredygtig verden og dem der vil bruge teknologi til at gøre en forskel.”
Lærke Gylham har søgt ind på Økonomi &IT:
”Efter gymnasiet troede jeg, at jeg skulle læse Antropologi, men efter sabbatår hvor jeg fik mærket efter og også fik virkelig meget erhvervserfaring indenfor IT, ville jeg læse Multimedie Design på KEA. Men til Åbent Hus gik jeg ved en fejl ind til oplægget om Økonomi & IT og blev mega grebet, fordi underviserne var så inspirerende, du får de rigtige værktøjer til at kunne tage en masse ansvar og jobmulighederne bagefter er så brede - fra iværksætter til konsulent og product owner."
Dimensionering trods desperate it-virksomheder
Men igen i år må KEA afvise flere hundrede kvalificerede ansøgere til IT-uddannelserne, hvor man kan gå ud efter to/to et halvt år og varetage vigtige jobs, men som også er fødekæde til bachelor top up-uddannelser i fx IT-sikkerhed:
“Dimensionering af IT-uddannelser har store konsekvenser for både offentlige organisationer og private virksomheder. På KEA kunne vi uddanne langt flere på uddannelser som datamatiker og IT-teknolog, hvis bare vi fik lov til at åbne pladser svarende til søgningen. Det er så let et tiltag: Fjern dimensioneringen på uddannelser, hvor virksomhederne helt tydeligt giver udtryk for mangel på dimittender. Det samme gælder IT-arkitektur, hvor vi kun må optage 30 studerende, men har 70 virksomheder, som har sagt, de gerne vil have en praktikant. Det er et meget konkret tilsagn fra virksomhederne om den efterspørgsel, der bliver på dimittenderne,” siger uddannelsesdirektør Eva Valcke.
Der er stadig ledige på pladser på fx Kort & Landmålingstekniker. Den har Oliver Pinstrup Hviid søgt ind på. Han har et snit på 11,9, og kan komme ind på alle uddannelser, men for ham var det afgørende, at hans fremtidige job både er inde og udenfor og en kombination af teori og praksis - at han bogstaveligt talt kommer ud og bruger det, han beregner på computeren.
”At komme ud på forskellige byggepladser eller landskaber og lave opmålinger og ikke bare sidde på kontor. At det er en kort videregående uddannelse og så ud på arbejdsmarkedet til nul ledighed, det er også dejligt.”
Der er stadig muligt at søge ind på:
- Kort & Landmålingstekniker
- Optometri
- Produktionsteknolog
- Energiteknolog
- El-installatør
- VVS-installatør
Her kan du se og søge ind på uddannelser med ledige studiepladser
Top-up uddannelser med ledige pladser:
- Energimanagement
- IT-sikkerhed
- Produktudvikling og teknisk integration
- Softwareudvikling
- Webudvikling
Søg en ledig studieplads på en af vores top up-uddannelser
- KEA øger optaget med 6 procent
- STEM-uddannelserne går frem med 13 procent
- Kvinder udgør 21 procent på KEAs STEM-uddannelser
- Antallet af kvinder på KEAs STEM-uddannelser stiger med 17 procent
- Andelen af kvinder på KEAs IT-uddannelser er 37 procent
- Antallet af kvinder er steget med 13 procent.