Det er ikke spor underligt, hvis du synes, det er svært at vælge den rigtige uddannelse. Rigtig svært endda. I Danmark kan unge vælge mellem over 800 forskellige uddannelser. Så udvalget er stort, og det er dig, der skal træffe valget. 

 

Når du skal vælge uddannelse, så start med at være nysgerrig og gå på opdagelse. Reflekter over dig selv og den verden, du er en del af. For måske ved du allerede nu meget mere, end du tror? Vi har i denne artikel samlet et par gode råd til at vælge uddannelse, både for dig og også for dine forældre, hvis du tager dem med på råd.

Unge lytter mest til mor 

Tal fra KEAs nyeste studenterrekrutteringsundersøgelse, september 2021 viser, at op mod 79% af alle unge siger, at forældre og familie har nogen, stor eller afgørende betydning for deres studievalg. Så som forælder har du en meget vigtig rolle i at vejlede dit unge menneske til at vælge uddannelse.

 

5 gode råd til at vælge uddannelse

Til dig

 1. Overvej interesser og fremtidsdrømme
  Stil dig selv en masse spørgsmål: hvad brænder du for, hvad er dine styrker/svagheder, hvad motiverer dig etc. Spørg også dine forældre, venner og bekendte til råds. Dine svar på spørgsmålene kan være med til at indkredse dit studievalg.
 2. Tag en uddannelsestest
  Bliv endnu mere afklaret ved at tage en test, og du kan fx tage testen Studievælgeren på UG: ug.dk/vaerktoej/studievaelgeren
  Vær også opmærksom på, hvilke videregående uddannelser dine karakterer giver adgang til.
 3. Uddannelseskrav
  Overvej hvilke krav du har til din kommende uddannelse - hvor længe vil du studere, er du klar til at flytte for det rigtige studie, skal det være en uddannelse med praktik, eller skal den i højere grad have fokus på det teoretiske?
 4. Informationer om de enkelte uddannelser
  Når du har styr på dine mere praktiske krav og ønsker, og din liste over mulige uddannelser er overskuelig, er det tid til at gå mere i dybden med informationer om de enkelte uddannelser. På Uddannelseszoom på UG kan du sammenligne uddannelserne og få nuanceret dit valg: ug.dk/vaerktoej/uddannelseszoom
 5. Besøg uddannelsesstederne
  Det er altid en rigtig god idé at besøge uddannelsesstederne, så du kan få en fornemmelse for stedet og menneskerne. På KEA holder vi åbent hus to gange om året, og her kan du høre mere om uddannelserne, mærke atmosfæren, se de mange værksteder og møde studerende og undervisere.

Til dine forældre

 1. Sæt uddannelse på agendaen
  Tal om uddannelser derhjemme ved middagsbordet, og stil en masse spørgsmål omkring dit unge menneskes interesser, drømme og ambitioner.
 2. Del din jobmæssige erfaring
  Fortæl om dig selv og din vej til job, og hvad uddannelse har betydet for dig.
 3. Indsigt i faglige og personlige styrker
  Som forælder kender du dit unge menneske, og du ved, hvordan han/hun lærer bedst. Skal det fx være kreativt, struktureret, socialt, udfordrende etc. På den måde kan du hjælpe med at sætte ord på dit unge menneskes faglige og personlige styrker, så han/hun bliver mere bevidst i sit valg.
 4. Vær undersøgende og nysgerrige sammen
  Tal evt. med studievejledere, og med folk, der arbejder indenfor det område, der interesserer dit unge menneske. Det kan være venner, familie, naboer etc.
 5. Besøg uddannelsesstederne sammen 
  Mærk stemningen og få talt med undervisere og de studerende på stedet. Husk at det er dit unge menneske, der skal få følelsen for stedet, så det er ok at træde lidt i baggrunden og lade dit unge menneske føre ordet. Men det, at du er med ude, gør, at I kan fortsætte samtalen om de forskellige steder og uddannelser derhjemme.