I DR’s nye satsning ’Danmarks næste tøjdesigner’ kæmper talentfulde og kreative designere fra hele landet i et benhårdt udskillelsesløb – hele tre af de udvalgte deltagere er fra KEA. Og dommerne kommer op på den helt store klinge.

Nicolai Skov/DR

’Danmarks næste Tøjdesigner’ er som en blanding af ’Danmarks næste klassiker’ og X Factor, styret af de to dommere og mentorer, tøjdesigner Søren Le Schmidt og stylist og smykkedesigner Anja Camilla Alajdi. 

Deltagerne bliver stillet en række opgaver frem mod finalen, hvor de fire bedste designere får mulighed for at præsentere deres tøj ved et storstilet modeshow for nogle af landets største brands og butikker herunder Mads Nørgaard. Storm og Magasin – som alle er klar til at investere i Danmarks næste tøjdesigner.  

Det hele starter dog med en audition, hvor dommerne udvælger 12 designere til konkurrencen - og hele tre af dem er altså fra KEA: Jens Skov Østergaard og Mathilde Mortensen studerer begge Sustainable Fashion Tech på sidste semester, mens Thelma Steimann blev færdig i 2018.

  • Thelma er strikdesigner – i rene håndfarvede og økologiske garner. 
  • Mathilde syer sine finurlige og legende kreationer i kasserede materialer 
  • Jens har fokus på voluminøse, genderless silhuetter, der er brugbare, men sofistikerede

Hård konkurrence

 CBB7459NICOLAISKOVI hvert program får deltagerne en opgave, som de skal designe og sy – på ganske kort tid -  og hver uge er det op til dommerne at vurdere og afgøre, hvem der får lov til at gå videre, hvem der særligt skal fremhæves og hvem der skal forlade konkurrencen.  

Det bliver en hård kamp for designerne, der skal være kreative på tid, fortolke og udføre designidéer til dommernes tilfredsstillelse - samtidig med at de skal bevare deres helt unikke design-DNA.

I programmets første sæson har dommerne valgt at sætte fokus på tøj, som har en bred appel, og det afspejler sig i de designopgaver, som vært Mette Bluhme Rieck afslører for designerne uge for uge - blandt andet scenetøj til popsangerinden Saint Clara. Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt gæster også systuen og giver sit besyv med i forhold til tøj med budskab. 

Men mest af alt kan seerne glæde sig til at møde Mathilde, Thelma og Jens - uden at afsløre for meget, kan man roligt sige, at dommerne er oppe på den helt store klinge. Og at der kan være mange følelser forbundet med tøj – ikke mindst passion. 

KEAs uddannelsesdirektør Eva Valcke glæder sig over, at hele tre af de 12 deltagere er fra KEA, og mener, at det er endnu en blåstempling af KEAs designuddannelser:

”Det er altid fedt at se KEA-studerende og -dimittender klare sig godt, men selvfølgelig er det ekstra særligt at se dem udfolde sig i bedste sendetid. Generelt klarer vores designstuderende sig rigtig godt, når de kommer ud i branchen, bl.a. fordi de udover håndværket også forstår sig på business og bæredygtighed, som er fundament i vores uddannelser.”

Danmarks næste tøjdesigner får premiere på DRTV og DR1 tirsdag 29. August 2023.

Nicolai Skov/DR