Et trygt læringsrum og et genialt socialt miljø gav Simon Roman Nielsen mulighed for at udvikle sig både fagligt og personligt under sin praktik i Byens Byggerådgivning.

Af Emil Malte Simonsen

Hos Byens Byggerådgivning leverer man 100 procent god rådgivning 90 procent af tiden. Resten af tiden har man det sjovt.  

Sådan lyder mantraet i hvert fald. Men ifølge Simon Roman Nielsen, der uddanner sig til bygningskonstruktør, lever man faktisk ordene i den københavnske virksomhed – og bl.a. derfor har han indstillet Byens Byggerådgivning til Årets KEA-praktik.  

Samtidig oplevede Simon, at han fra dag ét blev en del af fællesskabet og hurtigt fik lov at tage ansvar. 

Skærmbillede 2024 04 08 kl. 15.43.45“Under praktikken har kollegaer og projektledere givet opgaver og plads til at lære. Jeg har ofte fået mere ansvar, end hvad jeg selv ville tage, men havde samtidig altid en kollega, jeg kunne sparre med, og som altid gav kvalitative tilbagemeldinger af arbejdet og metoden,” siger han og fortsætter: 

“Jeg har prøvet næsten alt, som kan prøves som rådgiver, og teori og læring fra skolen er blevet overført til praksis. Samtidig er der også blevet givet plads til at lave fejl. Så snakker man om det, justeret og prøver igen. Det er det modsatte af en nulfejlskultur, og det er virkelig vigtigt, når man står i en læringssituation." 

Ingen knaster i skolebænken 

Han fortæller, at ‘fejlene’ - som dækker over alt det, der næsten altid sker, når et projekt går fra papir til virkelighed – har været den største øjenåbner for ham, mens han har været i praktik.  

For som han siger, så er der forskel på teori og stort byggeri. 

Skærmbillede 2024 04 08 kl. 15.59.13“På studiet leger vi, at vi snakker med bygherrer og entreprenører som en del af undervisningen. Og det er jo opgaver, vi har løst efter bedste evne, og som klæder os på til at begive os ud i den virkelige verden. Men i den virkelige verden er der nogle gange knaster, som ikke findes i skolebænken. Heldigvis, siger jeg næsten! For det er virkelig fedt at finde en god løsning on the fly,” siger han, og uddyber: 

“Men jeg er også godt klædt på til at hoppe ud i det, når jeg ved, at der er dygtige folk, der står klar til at gribe mig. Det har givet mig meget selvtillid som rådgiver - og så kan jeg se, at det jeg har lært på KEA, det kan jeg godt bruge.”  

Simon Nielsen fremhæver et byfornyelsesprojekt, han var koblet på under praktikken, som den fedeste opgave, fordi han fik lov at sætte alle sine færdigheder i spil, og kunne følge den røde tråd fra start til slut.  

Ifølge partner i Byens Byggerådgivning, Lucas Grandahl Schmidt, gjorde Simon en anelse mere end bare at følge projektet. Han tog decideret fra på opgaven - som ifølge partneren er noget af det mest komplicerede, Byens Byggerådgivning har lavet – og fungerede som højre hånd under hele processen. 

“Til at starte med havde han ikke ansvar for opgaven, men han tog bare fra – og pludselig sad han og lavede store dele af arbejdet og kunne aflaste mig. Han har været et kæmpe scoop for os,” siger Lucas Grandahl Schmidt. 

“Ærgerligt, vi ikke må lave en klon” 

Byens Byggerådgivning har tidligere haft adskillige bygningskonstruktørstuderende fra KEA i praktik, og Lucas Grandahl Schmidt har også selv taget sin uddannelse her. Han ved også, at der er rift om de studerende, og derfor kører Byens Byggerådgivning også hvert semester forbi KEA for at dele kaffe og croissanter ud – og forhåbentligt finde et godt praktikmatch.  

Alligevel er han blevet positivt overrasket over Simons evner både teknisk og som rådgiver. 

Simon Roman Nielsen har en baggrund indenfor Forsvaret og har desuden arbejdet som murer. Begge dele hjælper i rollen som bygningsrådgiver, mener Lucas Grandahl Schmidt. 

“Det har været på nippet til perfekt at have Simon i praktik. Uden at lyve. Han er megaskarp, sindssygt lærenem, og så kan han håndtere problemer og mennesker med en enorm ro. Og så kan man godt mærke, at han er tidligere murer, og kan det tekniske. Han har stået med hænderne i praksis, har fået teori på KEA, og nu skal han bruge det i rådgivningsfaget. Det er bare en virkelig god cocktail,” siger han og fortsætter: 

“Det største problem med Simon er sådan set, at der ikke er mere af ham. Det er ærgerligt, vi ikke må lave en klon - for der gik jo ikke lang tid, før de andre kollegaer fik øjnene op for ham, og ville have ham med på deres projekter. Derfor skyndte vi os også at tilbyde ham et job på den anden side af uddannelsen, og glæder os bare til at få ham ind på fuld tid,” siger Lucas Grandahl Schmidt.