Arbejdet som produktionsteknolog kan være med kæmpestore anlæg, men det kan også være udvikling og evnen til at mixe nye teknologier og traditionelt håndværk indenfor noget så nichepræget som håndlavede kasketter og hatte.

Wilgart er det modsatte af fast fashion og overforbrug. Det er håndlavede kasketter og hatte, som holder - hvis ikke hele livet - så irigtig mange år og med udgangspunkt i den enkelte kunde.

Men det er ikke ensbetydende med, at virksomheden, som har til huse i Jægersborggade på Nørrebro, ikke er optimeret og fremsynet. Tværtimod.

Tomas Chovan, som blev medejer af Wilgart i 2020, har en uddannelse som produktionsteknolog og en top up-bachelor i Produktudvikling & Teknisk Integration fra KEA. Siden han var lille, har han elsket at bygge og lege med Lego, og hans færdigheder indenfor maskiner og software kommer i den grad virksomheden til gode.

Skærmbillede 2023 07 20 kl. 14.42.10”Det, der fik mig ind i firmaet, er, at det er et innovativt firma. Vi leger med forskellige teknologier, bl.a. en laserskærer. Så vi tænker meget over, hvordan vi mixer det traditionelle med det mere moderne,” siger Tomas Chovan, som startede i praktik, men nu er medejer af virksomheden sammen med grundlægger og hattemager Silas Skram.

En af de første projekter han lavede for Wilgart var hatteblokke i egetræ ved hjælp af fotogrammetri, 3D tegning og CNC-fræsning. Hatteblokkene bruger de til at trække kasketterne over, så de kan stryge, dampe og banke dem jævnfør de gamle og ædle traditioner.

At mestre giver selvtillid

Tomas Chovan kommer oprindeligt fra Slovakiet, hvor han tog en uddannelse i Business Administration. Men uddannelsen til produktionsteknolog på KEA gav ham evnerne til rent faktisk at forstå produktion og ikke mindst praktiske skills:

Skærmbillede 2023 07 20 kl. 14.49.07”Det er klart, at dette er en lille virksomhed, men min viden om produktion kombineret med praktiske evner, som for eksempel at kunne bruge en lasercutter og CNC-fræser, har været en stor hjælp for Wilgart. Produktionsteknologen gav mig et virkelig godt fundament, mens overbygningen i produktudvikling har været vigtigt i forhold til at arbejde med flere faktorer i udvikling. Og uddannelsens store fokus på brugeren – der bliver tænkt meget i mennesker – har været en stor fordel, ikke mindst når man laver håndlavede kasketter.”

Som så mange andre udenlandske studerende kom Tomas fra ren teori, og derfor var KEAs kombination af teori og praksis en positiv overraskelse:

”At teorien bliver kombineret med praksis betød, at jeg ikke bare forstod, mens også mestrerede en masse, da jeg var færdiguddannet, og det gav stor selvtillid. Derudover er det en gave at have adgang til værksteder som fx Maker Lab, når man er studerende – fagligt, men også socialt i forhold til at skabe noget sammen med sine medstuderende.”

På rette hylde

MG 4559 cutChristian Thorsen er netop blevet færdig som Produktionsteknolog og var i praktik hos Wilgart. I praktikken udviklede han et produkt til at opbevare hatte på, som Wilgart selv kan producere.

”Jeg researchede og satte interviews op med udvalgte kunder - det var spændende at høre om deres behov og tanker om et kommende produkt. Ud fra denne data gik jeg i gang med skitse- og modelfasen i tæt sparring med Wilgart. Jeg tror, jeg tegnede 40 forskellige udgaver, før de var tilfredse,” siger Christian Thorsen.

Modellerne blev i første omgang fremstillet i pap, hvilket gav en god ide om størrelse og form. Det valgte løsningsforslag blev derefter tegnet op i Illustrator, da det er godt til laserskæring.

”Wilgart har værksted og laserskærer på Bornholm, så jeg var med derovre og udskar den første prototype til hattehylden,” siger Christian Thorsen, som også arbejdede på en god løsning til ophæng og kiggede på det økonomiske aspekt af produktion og salg.

Christian forstætter på top up’en i Produktudvikling & Teknisk Integration.

Uddannelsen til Produktionsteknolog åbner et vælg af muligheder, og du kan i høj grad selv tone uddannelsen fx indenfor bæredygtighed. Der er stadig ledige pladser med studiestart til august  – læs mere om uddannelsen her og bacheloroverbygningen i Produktudvikling & Teknisk Integration her.