Hver femte unge håndværker er uden job. Men i stedet for at gå arbejdsløse kan de tage en erhvervsakademisk uddannelse og øge deres jobchancer

Flere end hver femte af de unge håndværkere i aldersgruppen 20-24 år er uden arbejde viser tal fra byggefagforbundenes arbejdsløshedskasser. Dermed har de unge en ledighed, der er omkring dobbelt så stor som generelt for bygningsarbejderne

Anders Hald er oprindeligt uddannet elektriker, og søgte ind på uddannelsen som automationsteknolog, fordi det interesserede ham, men også på grund af udsigten til arbejdsløshed som elektriker.

”Indenfor mit felt som elektriker var der stadig ustabilitet ovenpå finanskrisen.  Der er derimod lav arbejdsløshed inden for automation. Og generelt er det sådan, at jo mere uddannelse man har, desto større chance er der for job,” siger Anders Hald, som læser til automationsteknolog på KEA.

Ny viden = nye markeder

KEA – Københavns Erhvervsakademi tilbyder erhvervsrettede videregående uddannelser. Rigtig mange søger ind, fordi KEA udbyder deres drømmeuddannelse, og fordi de kan være sikre på at få praksisnær viden og de kompetencer erhvervslivet efterspørger. Men KEA er også et alternativ til arbejdsløshed for de mange unge håndværkere uden job.

”Ny viden giver dig mulighed for at udforske nye markeder – det kunne være at starte din egen virksomhed eller arbejde i et rådgivende firma. Der er for eksempel stor tilfredshed med installatørerne i de danske rådgivningsfirmaer, fordi de kan kombinere teori og praksis. Når der skal udarbejdes og udføres projekter har de ikke bare den teoretiske viden, de har også en praktisk viden, der betyder, at de ved hvordan komponenterne ser ud og ligger i hånden, og hvor lang tid ting tager ude på byggepladsen,” siger Anette Weibel Floor, studieleder på KEA.

Og uanset om du tager en uddannelse til for eksempel VVS-installatør, automationsteknolog eller kort- og landmåler er der udover øgede jobchancer også muligheden for at læse videre endnu og tage en bachelor.

På den måde fungerer KEA som den gyldne middelvej mellem håndværk og universitet. Hvilket er det erhvervslivet efterspørger.