Guidelines I blev en bibel i bæredygtighed indenfor design, længe før det var noget damebladene interesserede sig for. I går udkom den længe ventede opfølger Guidelines II, som blev modtaget med kyshånd af branchen.

De fire pionerer og forfattere bag Guidelines II nåede lige at puste ud i sofaerne, inden det væltede ind med folk fra den danske mode- og designbranche, da der i går var reception for håndbogen i bæredygtighed og socialt ansvar på KEA i Landskronagade.
Guidelines I har de seneste 10 år været flittigt brugt af designere, indkøbere og designstuderende i stort set hele verden, en bedrift de færreste danske bøger kan prale af.


Og selvom de fire forfatterinder Eva Himmelstrup Dahl, Tina Hjort, Helle Krüger og Drude-Katrine Plannthin måske ikke er kendt af hr. og fru Jensen, så er de kendte og anerkendte i designbranchen verden over for deres ildsjælsarbejde med at gøre bæredygtighed gennemskueligt og ikke mindst nemmere at gå til.

”Den første Guidelines blev et arbejdsredskab for designere, ja alle der havde lyst til at arbejde med bæredygtighed, og jeg håber 2’eren bliver en ligeså stor succes,” siger Karen Blincoe, direktør for ICIS, tidligere studieleder på Danmarks designskole, tidligere formand for Foreningen af danske designere og selv en af de første, der begyndte at arbejde med bæredygtighed for 25 år siden i både Danmark og England blandt andet i samarbejde med Anita Roddick, der startede The Body Shop.

Men er der overhovedet behov for en 2’er?
”Ja, det er der. De tager næste skridt og bringer de positive og konstruktive eksempler på bæredygtig virksomhed indenfor design frem. For 10 år siden fandtes de eksempler ikke. Den er meget inspirerende, informativ og konkret.”

Mere end hør og hamp
En af dem, der har brugt Guidelines I og skyndte sig at købe Guidelines II, er guldsmeden Anna Moltke-Huitfeldt, som siden 2009 har arbejdet med guld udvundet uden brug af kemikalier og i april sidste år blev certificeret hos Fairtrade mærket i Danmark og Flowcert i Tyskland.


En af bogens pointer er, at bæredygtighed er meget mere end hør og hamp og sagtens kan være eksklusivt. Det er Anna Moltke-Huitfeldt et eksempel på.
”Det skal være bæredygtigt, fordi det er den verden, vi gerne vil bygge op til vores børn. Siden jeg startede mit eget værksted i 2004, har jeg arbejdet med gennemsigtighed. For mig handler det om at leve i respekt, og derfor skal man også betale den rigtige pris med det samme i stedet for at pay back,” siger Anna Moltke-Huitfeldt, som oplever en stigende efterspørgsel på bæredygtige smykker. I kølvandet på afsløringerne af blod-diamanter er flere og flere nemlig også blevet bevidste om ’dirty gold’ og det bæredygtige alternativ.

Søren Ellebæk Lauersen, specialist og global miljøkoordinator hos Bestseller, fremhæver, at Guidelines var den første bog, der gav en indføring i al den tekniske viden, man havde udviklet op gennem 90’erne, og som var skrevet så designere og indkøbere rent faktisk kunne forstå det, kombineret med klare konkrete råd til, hvordan man kan gøre det i praksis.

Det kan godt være, at aviserne har skrevet stolpe op og stolpe ned om CSR og bæredygtighed, men faktum er, at virksomhederne stadig er i tvivl om, hvor de skal begynde og slutte:”Jeg har mange designkolleger, som stadig synes, det er håbløst svært, siger Drude-Katrine Plannthin, en af de fire forfatterinder.
”Derfor går vi bag om og rådgiver om de forskellige stadier af produktionen fra fødsel til grav. Uanset om man vil have miljøvenlige mærker i nakken på tøjet, om det er indpakningen eller transporten, så er Guidelines II et hands on værktøj for såvel designere, som indkøbere, studerende og politikere med masser af eksempler og cases.” 

Guidelines II er ligesom Guidelines I skrevet af Eva Himmelstrup Dahl, biolog og projektleder hos Rambøll, Tina Hjort, designer og underviser i bæredygtig design på KEA, Helle Krüger, kunstner og projektleder og Drude-Katrine Plannthin, designer og underviser.

Læs mere om bogen her.