KEA øger samlet set optaget med 7 procent og 11 procent på STEM-uddannelserne. Andelen af kvinder på KEAs STEM-uddannelser er steget fra 22 procent sidste år til 32 procent i år. En på alle måder vigtig udvikling.

Det er en kæmpe glæde, at KEA øger optaget og kan byde velkommen til 2.204 nye studerende. Og glæden bliver kun forstærket af, at optaget på de såkaldte STEM-uddannelser såsom IT-Sikkerhed, Energiteknolog og Bygningskonstruktør er dobbelt så højt på KEA som landsgennemsnittet, og at andelen af kvinder på KEAs STEM-uddannelser er steget til 32 procent.

Fokus og konkrete tiltag virker

Katja Munch Thorsen thumbnail”Vi vil gerne have forskellige studerende, fordi der er brug for mange forskellige løsninger. Jo større diversitet - herunder kvinder - desto bedre løsninger. Vores mål er en divers skare af studerende - ikke bare i forhold til køn – men også forskellige typer af mennesker med vidt forskellige interesser, baggrund og evner. Diversitet på mange parametre giver bedre resultater hele vejen rundt.”

Ser man isoleret på optaget på KEAs digitale uddannelser er andelen af kvinder steget til 39 procent i år.

”Noget af det, vi har gjort, er at vise, hvad man kan komme til at flytte af dagsordner med programmering - og en digital eller teknisk uddannelse i det hele taget - sådan at vi ikke kun appellerer til dem, der har den tekniske interesse, men også de mange, der fanges af det kreative, dem der vil bidrage til en mere bæredygtig verden og dem der vil bruge IT til at gøre en forskel,” siger Katja Munch Thorsen, uddannelsesdirektør for de digitale og tekniske uddannelser på KEA.

Vil kombinere sygeplejerske og IT

IMG 20230728 111322Sofie Kristina Angen er blevet optaget på IT-Teknolog. Hun er sygeplejerske og håber, at kunne blive ved med at gøre en forskel ved at kombinere de to verdner:  

”Jeg har altid været fascineret af teknologi og også gamet, men aldrig tænkt, at det skulle være en levevej – før nu.  Jeg er vant til at fixe, men vil gerne over i at fixe hardware og software istedet. Sygepleje er et sindssygt smukt håndværk, og jeg elsker at løse ting og gøre det godt, men jeg har brug for at udvikle mig både fagligt og økonomisk. Og så håber jeg måske at kunne kombinere de to fagligheder og arbejde med it i sygehusvæsnet. Jeg ser det som en investering i mit liv. Og it er også at arbejde med mennesker - bare på en anden måde.”

Det var alt for spændende til ikke at udforske

 

Skærmbillede 2023 07 05 kl. 13.46.17Nogle uddannelser øger optaget markant mere i forhold til sidste år – det gælder for eksempel Automationsteknolog. Her øges optaget med 37 procent og andelen af kvinder er steget med hele 180 procent.

Også på Produktionsteknolog er andelen af kvinder steget. En af dem, der er kommet ind, er Marie Sloth, som egentlig troede hun skulle søge ind på Designteknolog på KEA, men Åbent Hus blev en øjenåbner:

”Jeg blev meget positivt overrasket og draget af, hvor praktisk arbejdet virkede til at være. For mig lød det lidt som en opfinder-uddannelse, og det var alt for spændende til ikke at udforske. Jeg vil gerne bruge uddannelsen til at forbedre systemer, der ikke tjener miljøet og vores samfund og forhåbentlig være med til at præge produktionen i en mere bæredygtig retning. ”

De unge vælger KEA og fremtiden til

KEA øger optaget på STEM-uddannelserne med 11 procent – det er dobbelt så meget som landsgennemsnittet. 

Også på uddannelser som Byggekoordinator og Bygningskonstruktør følger optaget den store søgning og optaget øges markant:

Eva Valcke farve thumbnail”Det er fantastisk, at vi kan optage så mange studerende til en branche, som i dén grad mangler arbejdskraft, og vi er stolte over, at de unge vælger uddannelse og ikke mindst KEA til. Hele bygge- og anlægsbranchen står i en helt ny æra med nye teknologier, bæredygtigt byggeri og nye forretningsmodeller, som kræver, at der kommer nogle dygtige folk ud, der har kompetencerne til at udvikle, sikre og optimere de opgaver,” siger Eva Valcke, uddannelsesdirektør for design- og byggeuddannelserne.

En af de uddannelser, der er fuldstændig centrale, når der skal bygges i Danmark, er Kort & landmålingstekniker-uddannelsen, og her er det faktisk stadig muligt at søge ind.

Nye uddannelser fortsætter succesen

KEAs to nyeste uddannelser – et udbud af Bygningskonstruktør i Hillerød i tillæg til Nørrebro samt IT-arkitektur – fik igen en virkelig flot søgning, og deres succes må siges at være cementeret.  

Desværre er IT-arkitektur ligesom størstedelen af KEAs IT-uddannelser dimensioneret, hvilket er ærgerligt, fordi virksomhederne mangler arbejdskraft og efterspørger de kompetencer, som de studerende opnår på KEA.

Der er stadig muligt at søge ind på:

Top-up uddannelser med ledige pladser:

Søg en ledig studieplads på en af vores top up-uddannelser