Senest i 2025 skal al tekstilaffald i Danmark indsamles. Studerende på Sustainable Fashion Tech arbejder med at skabe nye designs af kasserede tekstiler, hvilket er en efterspurgt kompetence, men også et benspænd som afføder nye kreative løsninger.

Skærmbillede 2024 02 29 kl. 15.43.42I Fashion Lab på KEA er Emilia, Isabella og Nynne hver især i gang med at forvandle tre herreskjorter fra Røde Kors til nye designs. Lige nu ligger de på bordet i form af mønsterdele og på computeren i 3D-programmet CLO, men inden længe er de forvandlet til en kjole, en skjorte med smal talje og dobbelte ærmer samt en coquette girlcore skjorte med masser af vidde i ærmer og krop. Uanset metode er målet det samme: at forvandle det kasserede til noget helt friskt.

Emilia, Isabella og Nynne studerer Sustainable Fashion Tech og sammen med deres medstuderende på valgfaget Circular Design sætter de næste uge deres re-designs til salg på Instagram - pengene fra salget går til Røde Kors.

Origami og Vivienne Westwood

428939278 2492390900939807 3278396921540952321 nMen inden skjorte-opgaven har de studerende brugt to uger på at forvandle udtjente duge fra Elis til smukke rober, der snildt kan gøre sig til en stor fest eller rød løber. Ikke mindst i kraft af en særlig teknik kaldet subtraction cutting, der giver tøjet uventede og skulpturelle former, der leder tankerne hen på origami og Vivienne Westwood. Og som lige nu kan ses i udstillingen ved KEA Makerlab på Guldbergsgade.

Den stoflige begrænsning, i form af eksisterende duge og skjorter, har tvunget de studerende til at innovere og gå nye veje.

”Fordi vi har arbejdet på en helt anden måde, end vi plejer, er det også endt med, at vi har lavet noget andet, end vi ellers ville have gjort.”

Deres kreationer afspejler altså ikke kun teknisk kunnen, men også en ændring i mindset. At arbejde med genanvendelse kan lede til at udforske nye designveje og viser, at selv de mest beskedne materialer kan transformeres til ekstraordinært og moderne design.

Løsning på virksomhedernes store udfordring

429041236 1175200053463343 478608058909038454 nVed at puste nyt liv i gamle beklædningsgenstande og tekstiler baner de studerende vejen for en cirkulær modeindustri, hvor affald minimeres, og både kreativitet og forretning boostes.

Mange virksomheder vil nemlig stå med store udfordringer, når al tekstilaffald i Danmark ikke længere bare må smides ud eller brændes. Meget af tøjet egner sig nemlig ikke til fiber-til-fiber genanvendelse, men skal genanvendes på anden vis.

Formålet med Circular Design-valgfaget er netop at give de studerende viden og kompetencer til at genanvende, designe, formgive og produktudvikle beklædning, der på sigt vil kunne bidrage til at nedbringe tekstilaffald. En kompetence i høj kurs.