Studerende på Smykker, Teknologi og Business har designet og udviklet digitale smykker målrettet kvinder, der befinder sig i overgangsalderen. Smykker der bygger bro mellem teknologi og kvinders sundhed

Skærmbillede 2024 03 21 kl. 20.46.00Overgangsalderen er meget mere end hedeture. Det er for de flestes vedkommende en mangeårig periode med fysiske og psykiske symptomer – på godt og ondt.

Det kunne fx være hyppig hovedpine, som håndsmykket Alleviate lindrer ved hjælp af en vibration, der stimulerer et akupressurpunkt mellem tommel- og pegefinger tæt ved håndleddet. Smykket smyger sig i dalen mellem tommel- og pegefinger og på indersiden af hånden har smykket indbygget et touch-punkt, hvor man kan regulere styrken med langefingeren.

Æstetik og usynlig teknik

Det er et smukt smykke, og hvis ikke man vidste det, ville man aldrig gætte, at det også er et stykke teknik, en såkaldt wearable.

Og det er hele pointen med projektet: at skabe æstetisk smukke smykker med en afhjælpende funktion skabt ved hjælp af teknologi.

”Vi har anvendt metoden ’Designing for Meaningfulness’, og de studerende har udforsket, hvordan teknologi kan bruges til at skabe værdi og identitet, samtidig med at de adresserer et afgørende, men underbelyst område: overgangsalderen,” siger lektor Mette Laier Henriksen, som underviser i designmetoder med fokus på human-centred design, spekulativt design og etnografiske forskningsmetoder.

Skærmbillede 2024 03 21 kl. 20.45.00Varme til ømme led

Alleviate er målrettet kvinder i overgangsalderen, men kan bruges af alle, der lider af hovedpine og migræne.

Det samme gælder armbåndet Aura, der ved hjælp af et indbygget varmelegeme kan være en smuk og kærkommen følgesvend til frossenpinde i alle aldre, men som er designet til at afhjælpe de ledsmerter, i især håndleddene, som for mange kvinder er en ærgerlig følgesvend til overgangsalderen.

Heads up på hedetur

Skærmbillede 2024 03 21 kl. 20.42.47Senss er øreringe udstyret med såkaldt galvanic skin response på bagsiden, som kan måle udsving i puls og temperatur og ved hjælp af en lille vibration give et varsel om, at en hedetur er på vej. Øreringene er i tilgift kodede med et vibrationsmønster, der efterligner box breathing, en dyb vejrtrækningsteknik, som virker ved at beroligende dit nervesystem.”Du bliver informeret, så du er forberedt, men du behøver ikke nødvendigvis aktivere box breathing,” lyder det fra gruppen, som fortæller, at Senss ikke bare er målrettet kvinder i overgangsalderen, men også designet specifikt så sundhedspersonale kan bære dem på arbejde uden problemer:

”Af sikkerheds- og hygiejne årsager må sundhedspersonale ikke have noget på fingre og arme eller lange øreringe. Senss giver frie hænder og er samtidig helt diskret, fordi vibrationen kun mærkes af den, der bærer øreringene.”

Udstilling og talk

Skærmbillede 2024 03 21 kl. 20.45.09De studerendes innovative løsninger bygger bro mellem teknologi og kvinders sundhed, og er blevet til i samarbejde med studerende på Produktudvikling & Teknisk Integration samt Vanessa Julia Carpenter, Ph.d. fra Kintsugi Design, som har fokus på femtech, og hvordan vi kan give halvdelen af verdens befolkning mulighed for at leve et bedre liv.

I alt har otte grupper skabt vidt forskellige smykker som afhjælper alt fra søvnproblemer til uro og eksistentielle spørgsmål, og du kan se dem, når de præsenteres fredag den 22.marts kl.13-15 i Håndværkergården lokale E212 på KEA, Guldbergsgade 29N.

 

Udover de studerende og deres perspektiver på skæringspunktet mellem teknologi og kvinders sundhed, vil der også være oplæg fra Vanessa Julia Carpenter, ph.d. i Designing for Meaningfulness in Future Smart Products og grundlægger af Kintsugi Design, et designstudio specialiseret i design og nye teknologier. Hun er medlem af Danish Design Council og er en af eksperterne i Ingeniørforeningens ekspertpanel (IDA). Hun grundlagde Nordic Women in Hardware og Nordic Femtech-grupperne.

Så udstillingen er ikke kun en fejring af de studerendes præstationer, men også en mulighed for at opleve femtechs potentiale og få indblik i den rolle teknologi kan spille i meningsfulde smykker, der forbedrer trivsel og tackler de unikke udfordringer og behov, som følger af fx overgangsalderen.